Az eredményes gazdálkodás mellett cégünk fontosnak tartja a civil szféra támogatását, ezen belül is a helyi alkotóművészekkel történő együttműködésre helyezünk nagy hangsúlyt. Így számos helyi művész kiadványának megjelentetéséhez nyújtottunk segítséget, akiknek műveiből az alábbiakban adunk egy kis ízelítőt, remélve, hogy ezzel felkeltjük irántuk mások - támogatók vagy műkedvelők - érdeklődését is.

Burai István, grafikusművész


   1951. április 13-án született Debrecenben. Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei. 1988 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának tagja illetve Országos Választmánynak tagja. 1998 óta a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának tagja. 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja. Tiszteletbeli tagja a kARTc irodalmi és művészeti egyesületnek. Alapító tagja a Művészek és Műpártolók Debreceni Egyesületének és az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek, melynek alelnöke. 1990-1993-ig a hajdúböszörményi, 2001-2005-ig a hortobágyi művésztelep vezetője

Ugrás az oldal tetejére

László Ákos, grafikusművész


   Holló László-díjas, Káplár Miklós-emlékérmes alkotó, nagyváradi grafikai pályázat díjazottja, két alkalommal Debrecen város művészeti, háromszor a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját nyerte el. Megyei szakszervezeti díjas, SZOT-ösztöndíjas. Többszörös díjazottja, nívódíjasa a debreceni országos nyári és tavaszi, a megyei őszi tárlatoknak. A Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola képgrafikusi szakán szerzett diplomát, két évtizede települt át Magyarországra, azóta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, alapító tagja a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének. Számos hazai és nemzetközi művésztelep (például a hortobágyi, hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, szolnoki, beregfürdői, kézdivásárhelyi, munkácsi, szabadkai, st.-micheli) tagja, a francia Bessans város és a svájci St. Gallen művészeti ösztöndíjasa. 1963-tól vesz részt csoportos és egyéni, hazai és nemzetközi kiállításokon.

Ugrás az oldal tetejére

Seres Géza, fotóművész


   Dr. Seres Géza 100%-ig autodidakta fotográfus - semmilyen fényképezéssel kapcsolatos, szervezett, iskolarendszerű képzésben nem vett részt. Nem túl egyenes pályát futott be, hogy végül a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai sorába történt felvétellel (1987) hivatalosan elismert fotóművésszé váljon. Előbb villamos üzemmérnök, majd orvos, a társadalomorvostan szakorvosa lett (ami nem kevés erőfeszítést, kitartást kívánt). A későbbi művész, és a mai fotóművészetben egyáltalán nem általános manuális munkát kedvelő, arra sokaktól eltérően különleges hangsúlyt helyező alkotó csírái nagyon korán felismerhetők voltak mindennapi tevékenységében, érdeklődésének egyik vonulata, fejlődése folyamatosan ebbe az irányba mutatott.

Ugrás az oldal tetejére

Plugor Sándor, grafikusművész


   Plugor Sándor 1940. március 4-én született a székelyföldi Kökösön. Szülei, Furcsa Ilona és Plugor József földművesek voltak. Hetedik osztályos volt, amikor Nagy Pál festőtanár tehetségkutató útra indult Háromszékre. Ő hívta a Marosvásárhelyi Művészeti Középiskolába. 1958-tól a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia hallgatója. Az egyetemi évek alatt statisztált, világított a Magyar Operánál, 1961-től illusztrált folyóiratoknak és könyvkiadóknak. A tiszteletdíj egy részét hazaküldte szüleinek. 1964-ben Kolozsvárott feleségül vette Miklóssy Máriát. Ugyanebben az évben befejezte tanulmányait. Az első években Brassóban tanított és az Astra című lapnál volt grafikai szerkesztő. 1970-ben családjával együtt átköltözött Sepsiszentgyörgyre, ahol váltakozva a színháznál és a múzeumnál dolgozott. Elhunyt 1999-ben.

Ugrás az oldal tetejére

Katona György, grafikus


   1953-ban született Marosvásárhelyen. Tanulmányait Szovátán, Marosvásárhelyen és Budapesten (dekoratőr iskolában) végezte. 1977-ig Erdélyben élt, ekkor települt át az anyaországba. 1984-től a 2009-ben bekövetkezett haláláig a KARTONPACK Dobozipari Nyrt. dolgozója volt.
Katona György a legfontosabb összegzéseket a legfontosabb helyen, tehát önmagában végezte el. A meghatározó utak közé tartoznak nála a Székelyföldre tett hazalátogatások és az önismereti kalandozások. Ilyenkor mindig elszámol önmagával, az emberi és szakmai szempontokat egyaránt szem előtt tartva. Sokallal ellentétben nem az irigység, a kivagyiság, a minden áron való érvényesülés szándéka vezérli, hanem egyre inkább a belső rend hívása.

Ugrás az oldal tetejére

Plugor Magor, költő


   Született 1970-ben, Brassóban. Jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetem doktorandusza, illetve magyar-román és filozófia szakos tanár. Két önálló verseskötet és több tanulmány szerzôje. A transzszilvanizmus és a regionalizmus területén folytat eszmetörténeti kutatásokat.

Ugrás az oldal tetejére


Vitéz Ferenc, költő, művészeti író


   Vitéz Ferenc költő, művészeti író, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Kommunikáció- és Médiatudomány Intézetének docense.

Ugrás az oldal tetejére


Bárdosi Ildikó, népdalénekes


   Az erdélyi származású, Debrecenben élő Bárdosi Ildikó népdalénekes a hajdúböszörményi zeneiskola népiénektanára. Nemrégiben adta ki második CD-jét "Ki a hegyen túlhaladtál" címmel.
"Akkor döbben rá az ember a legmélyebben a szülőföld hiányára, amikor tőle távol sodorja a sorsa. A kötődések, a gyökerek - minden hazafelé mutat. Lelki kényszeremmé vált szülőföldem - Dicsőszentmárton és környéke - múltjának, kultúrájának megőrzése és továbbadása... Azáltal szabadítom fel a lelkemet, hogy bánatos dalokat éneklek. Olyankor kiszáll belőlem a boldogtalanság."

Ugrás az oldal tetejére

Karikás Együttes


   A Karikás együttes 1978-ban alakult. Az együttes 20 éves fennállása alatt számtalan alkalommal lépett fel koncerteken és fesztiválokon, Magyarországon és külföldön egyaránt. Zenéjük alapja az eredeti paraszti muzsika. Gyűjtöttek népzenét Erdélyben, Moldvában, Baranyában, természetesen szűkebb hazájukban a Hajdúságban is. Céljuk az eredeti népzenei gyűjtések feldolgozása. Újszerű hangzásokra, ritmikára, kontraszthatásokra törekszenek, tiszteletben tartva a dallam fontosságát, jelentőségét. Keresik a ritka, szép szövegváltozatokat, mert úgy érzik, hogy a népdalok szövegei a mai világ számára is örökérvényű igazságokat közvetítenek.

Ugrás az oldal tetejére

Kobzos Kiss Tamás, népdalénekes


   Kobzos Kiss Tamás 1950-ben született Debrecenben. Szülei pedagógusok voltak, édesapja Kiss Tamás költő, író. 1986 óta tanára, 1991 óta igazgatója az Óbudai Népzenei Iskolának. 1996-ban elnyerte a Bezerédj Alapítvány népművészeti díját, zenetanári munkája elismeréseként 1998-ban megkapta a Köztársasági Arany Érdemkeresztet, művészi munkáját pedig "A Magyar Művészetért" díjjal jutalmazták. 2005-ben elnyerte a Magyar Régizenei Társaság Tinódi díját. 2006-ban megkapta a Magyar Örökség Díjat.

Ugrás az oldal tetejére

Morotva Zenekar


   A Morotva együttes zenetanárokból alakult Tiszafüreden 1989-ben. A zenekar nevét a Tisza egyik holtága adta. Zenei tevékenységükbe tartozik a népzenegyűjtés, tanítás, néptáncegyüttesek zenei kísérete, táncházi muzsikálás, koncertezés. Ennek kapcsán számos külföldi út áll már hátuk mögött. Repertoárjuk magában foglalja a népzene régebbi és újabb rétegeit - autentikus és feldolgozott formában.

Ugrás az oldal tetejére